7 Mart 2012 Çarşamba

BiZ KADINIZ







Dunya kadinlarinin gunu bugun... Turkiye`de olsam bu kadar siddetli hissetmezdim kadinar gununu. Su an bakudeyim ve son bir haftadir butun heryerde kadinla gunune ozel hazirliklar yapiliyor... Magzalar indirim kampanyalari yapiyor.

Tamam ticari olarak bu ozel gunlerin iple cekildigi dukkan sahipleri acisindan asikarancak ne olursa olsun bu sekilde bir hareketlilik insani mutlu ediyor...

Mesela bugun hic bir azeri kadini calismiyor su an isyerindeyim biz Turkler Dunyayi kurtaran Turkler calisiyoruz!!!

Calismak guzel, fakat ayni sirkette azeri kadinlar kadinlar gununde izin yapip Turk kadinlarina izin vermemis olmak cok garip Anasini satayim Azeri hanimi kadinda Turk kadini bostan korkulugumu?

Calistirilacagiz mutlaka aksama dogruda ellerine yalandan bir pasta alip gelirler Dunya kadinlar gununuz kutlu olsun diye. SAGOLUN varolun ya...

Asil canimi sikan sey kendi ulkenin kadinina ulkende zaten yeterli bari baska milletlerin onunde dusurme!

Bu sabah kadinalr gunumu ilk olarak sofrumuz kutladi... Hanim gadinalr gunun mubarek olsun diye :) bayram gibi :)))

Ise geldigimde bir kac mesai arkadasimda kutladi gunumu ek olarak 9 martta erkekler gunu yarin sende bizi kutla dediler... Kiskanclar ne olcak :)))





Neyse busabah Nazim hikmetin yukardaki siirini okudum ne guzel yazmin degil mi? Nette bask seyler de okudum paylasayim bari...

Sevgili her anlamda emekci GADIN lar KADINLAR gunumuz kutlu olsun.



Türkiyede 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye in de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi den sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984 en itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor.

Kadına karşı şiddet ve 2007 itibariyle dünya geneli veriler şöyledir:

  • Kadınlara karşı şiddet dünyada en yaygın, ancak en az cezalandırılan suçtur.
  • Tahminlere göre 113 ile 200 milyon arasında kadın demografik olarak “kayıp” (yok) görünmektedir. Ya doğar doğmaz öldürülmüşler (erkek çocuğun kız çocuğa tercih edilmesi) ya da erkek kardeşleri ve babalarıyla eşit derecede gıda ve tıbbi olanaklara ulaşamamışlardır.
  • Fuhuşa zorlanan ya da bunun için satılan kadınların sayısı yılda 700.000 ila 4.000.000 arasındadır. Cinsel kölelik düzeninden elde edilen kazançlar yılda tahminen on iki milyar dolardır.
  • Küresel olarak, on beş ile kırk beş yaş arası kadınlar, kanser, sıtma, trafik kazaları ve savaşlardan daha ziyade, erkek şiddetinin sonucu hayatını kaybetmekte veya sakatlanmaktadır.
  • En az üç kadından biri dövülmüş, cinsel ilişkiye zorlanmış ya da hayatı boyunca başka türlü suistimal edilmiştir (tecavüz, kötü davranış). Genellikle, suistimal eden kişi aileden bir üye ya da kadının tanıdığı bir kimsedir. Ev içi şiddet, bölge, kültür, etnik köken, eğitim, sınıf ve din ne olursa olsun kadınlara karşı en yaygın suistimal şeklidir.
  • Dinsel, kültürel vb. nedenlerle yılda iki milyondan fazla kız çocuğunun genital organlarına hasar verilmektedir . Bu oran, 15 saniyede bir kız çocuğudur.
  • Sistematik tecavüz yeryüzündeki birçok çatışmalarda bir terör silahı olarak kullanılmaktadır. Ruanda soykırımı (1994) esnasında 250.000 ila 500.000 kadının tecavüze uğradığı tahmin edilmektedir.
  • Araştırmalar, kadına karşı şiddet ile HIV virüsü arasında yükselen bağlantıyı göstermekte ve HIV bulaşmış kadınların daha fazla şiddete maruz kaldıklarını, şiddet kurbanlarının da HIV bulaşma risklerinin daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır.

8 Mart 1857 tarihinde ABD in New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000i aşkın kişi katıldı.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder