19 Aralık 2011 Pazartesi

Zaha Projesi Haydar Aliyev Kultur Merkezi







Iste buda Haydar Aliyev Kultur merkezi, bitince cok guzel olacak... Su an santiyenin 4. yili bu yil mayis ayinda acilis yapilmasi bekleniyor eurovision a yetissin isteniyor fakat bitmesi imkansiz...


Tam Kisin ortasindayiz baku o kadar ruzgarli ki is yapmak cok guc... Neyse azcik prjeden bahsedeyim,


Proje bir "Zaha Hadid" projesi. Eserleri günümüz teknolojisinin el verdiği ölçüde hayata gecirilirken zorluk cekiliyor. Projede 2 boyutlu hicbir yapi elemani insa edilmiyor. 3 aydir bu projedeyim henuz duz egrisel gitmeyen bir duvarina rastlayamadim :)))Zaten bu nedenle Bakü'de halen inşaat halinde.




Haydar Aliyev Kültür Merkezi Projesi tamamlandığında çağın en önemli projelerinden biri olacak eminim. Ayrica Yapı, Azerbeycan'ın lideri Haydar Aliyev'in adını taşıması nedeniyle yerel otoriteler ve halk tarafından da özel ilgi görüyor, heyecanla bekleniyor. Bu ilginin bir diğer nedeni ise şehir genelindeki binalardan farklı, yepyeni bir mimari anlayışa sahip olması. Rüzgarların şehri Bakü, birçok kültürün eserlerini sergiliyor sokaklarında... Bir tarafta 12-15 yy arasında Şirvanşahlar dönemine ait tarihi dokuya sahip İçeri Şehir, bir tarafta 2. Dünya Savaşı zamanında Alman esirler tarafından yapılmış uzun konut blokları, diğer tarafta Rus esareti döneminde yapılan opera binaları, kiliseler... Ve şimdi de içinde bulunduğumuz yüzyılın da ötesine geçmek istercesine tasarlanmış hi-tech binalar.


Buyuk degil ama tarihin ve gunumuz teknolojisinin insaalari ile guzellesmis ve suslenmis bir sehir.







Bu oditoryum cok guzel icinde gezmek buyuk zevk. Tek sevemedigim sey lacivert koltuklari.




Asagidaki hali su an mevcut durumu gosteriyor. Projenin 4. yili umarim kisa surede biter. Cok emek harcniyor Dizayn ofiste cok mimar emek veriyor bu proje icin Selda ve Gulcin basta olmak uzere cok mimar gelmis gecmis ama onlar en basindan beri projenin basindalar. Tanimadigim butun arkadslarin eline saglik. cok insanin gelip gectigini biliyorum team de bi suru insan kendi adina dosya acmis :). Hepsinin calismalarida halen duruyor. Bende actim benim adimda geciyo aslinda cok yeniyim bu projede. Su an dizayn ofiste Selda ve Gulcin basta olmak uzere;Ben, Zeynep, Gamze, Zuhal, Celal ve Mehmet var. Dizayn disinda saha grubu da var onlarin emegi daha cok.


Umarim biran once biterde bizde ziyarete geliriz :)




















































3 yorum:

  1. Resimler için elime sağlık dimi...

    YanıtlaSil
  2. istanbuldaki tasarım ekibi ve özellikle Engin Arkayın ın emeklerini unutmayalım...

    YanıtlaSil
  3. Tabiki emegi gecen her kesim eline saglik 😄

    YanıtlaSil